Tuesday, August 01, 2006

Dadih Eonis

Photobucket - Video and Image Hosting

DADIH EONIS
Sumber: Eonis Balqis (cari.com)
dapat 46 bekas kecik

Bahan2
Air 3600 ml
susu 530 gm (bancuh ngan air)
gula 400 gm
sedikit perisa jagung, rose.
garam ckit
agar2 3/4(eon beli yg 20gm tu) rendam air dl..

Cara2
1. masak agar2 ngan air......hingga hancur
2. tapis bancuhan susu td ke dlm periuk..
3. buh gula, garam, (sape xnak bau susu buh vanila ckit)
5. ambik 1/3 utk pior susu, tapis msk dlm bekas.
6. ambik 1/3 lg buh dlm mangkuk then msukkan rose... then tapis msk dlm bks kecik.
7. 1/3 lg masukkan jagung... then tapis msk dlm bks kecik..
8. biarkan sejuk.
9. bila tul2 sejuk... tutup ngan penutup bks tu. masukkan dlm peti.

Tips Kak Lynn Sham:

Ini cara saya buat - masakkan agar-agar dengan 2liter air hingga hancur. Bancuh susu tepung dengan 400ml air panas dan kemudian tapiskan ke dalam agar-agar yang telah hancur. Masukkan gula, garam & vanila, jika suka. Saya masakkan atas api perlahan sambil mengacau. Bila gula dah hancur (saya tak tunggu hingga mendidih), matikan api & bahagikan kepada beberapa bahagian untuk dicampur pewarna & perisa yang digemari. Tuang ke dalam bekas, biarkan sejuk sebelum dimasukkan ke dalam fridge.

No comments: