Wednesday, August 16, 2006
Som Som Nenas
Som Som Nenas
Bahan2
300 gm nenas dicincang halus
200gm Tepung Beras
500gm Santan
1200ml air
2 helai daun pandan
secubit garam
Untuk kuah
200gm gula merah
200ml air
50gm gula pasir
2 helai daun pandan
Cara2
1. Campurkan tepung beras dan santan, kacau sebati
2. Masakkan air dan daun pandan hingga mendidih
3. Setelah mendidih, masukkan campuran santan dan tepung beras tadi
4. Kacau hingga kenyal.
5. Masukkan adunan kedalam bekas (1/3) dan taburkan nenas .
6. Tuang lagi sebahagian adunan utk menutupi nenas tadi
7. tuang kuah dan siap di makan
Cara buat kuah
1. Campurkan semua bahan dan masak hingga gula larut.
Sesuai di makan ketika berbuka puasa.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment