Tuesday, July 11, 2006

Blueberry Cheese Cake

Photobucket - Video and Image Hosting

BLUEBERRY CHEESECAKE

Bahan A:
500 gm creamcheese, lembutkan (pada suhu bilik)
190 gm gula - saya guna gula kastor
3 biji telur saiz A, jika kecil guna 4 biji
1 sudu teh esen vanila
Jus dari 1 biji lemon (optional) - saya rasa lebih sedap dengan jus lemon
Blueberry filling

Bahan B - Base:
200 gm biskut digestive, dihancurkan
2 1/2 tbsp marjerin - saya guna 4-5 tbsp butter

Cara menyediakannya:
1. Gaul bahan B sampai boleh dikepal. Tekankan pada springform
dan sejukkan selama lebih kurang 1/2 jam.
2. Kisar creamcheese dengan gula hingga halus (fluffy). Masukkan
telur satu persatu sambil terus memukul. Setelah sebati,
masukkan esen vanila dan jus lemon. Kacau rata.
3. Tuang ke atas biskut yang telah disejukkan.
4. Bakar selama 40 minit.
5. Hiaskan dengan blueberry filling sebelum dihidangkan.

1 comment:

DitO said...

Dimana nak beli bluberry filling tu?ada gambar contoh tak?Dan cream cheese tu dikisar menggunakan blender ke?Selalu sy sejuk kan creamcheese pd suhu bilik dan dipukul menggunakan mixer...tp mixer tu rosak sbb keras..ada tak cara lain?