Tuesday, July 11, 2006

Tiramisu

Photobucket - Video and Image Hosting

Bahan A
250gm Cream Cheese
60gm gula icing

Bahan B
70ml air
15gm Gelatin powder

Bahan C
250gm Mascapone Cheese

Bahan D ( Coffee Syrup)
80gm Gula Caster
130ml Hot Water
2 1/2 tbs nescafe

Bahan E
400gm Double Cream
Chocolate Sponge cake 9" or Biskut finger sponge

Cara2
1.Campurkan Bahan D dan ketepikan.
2.Campurkan bahan B dan ketepikan hingga ia mengembang
3.Campurkan Bahan A dan pukul hingga sebati.
4.Campurkan mascapone cheese. Masa campur nie guna whisk sahaja..jgn pukul dgn mixer .
5.bila dah sebati campurkan gelatin . Sebelum dicampur gelatin tu hendaklah dipanaskan supaya dia tak berketul. guna method double boiler.
6.Campur kan 2 1/2 tbs coffee syrup ( dari no 1) dan kacau sebati. 7. Pukul double cream sehingga pekat. Hati2 jgn terlebih pukul.kalau terlebih akan pecah minyak..
8.campurkan adunan tadi dgn double cream..kacau sebati
9.Guna 9" loose base mould, layerkan mengikut turutan.
Bahagi sponge cake peda 3 bahagian.layerkan Sponge cake . Adunan cheese sehingga habis.3 cake, 3 adunan cheese
10. Sprinkle coffee syrup pada cake sebelum letak adunan cheese. 11. Chill for 2-3 hours.

Tips:- 1. Double cream jgn terlebih pukul,,,nanti adunan akan jadi kasar..kena perhati betul2...
2. Gelatin make sure dia dicairkan before add.
3.Masa tambahkan mascapone cheese , jangan di pukul lama...kalau tak mascapone cheese akan jadi kasar. ( tu yg terjadi pada kek tiramisu saya)
4. Menurut chef nie resepi asal tiramisu menggunakan 500gm mascapone cheese tapi sebab mascapone cheese mahal dia tukar la 250gm mascapone dan 250 cream cheese. so kalau yg nak betul2 rasa tiramisu bleh la guna full mascapone cheese.
5.Kalau guna sponge finger ( rasa nye tu le nama dia ..) rendam biskut tu dgn coffee syrup dan atur utk jadi base rapat2. untuk layer ke dua dan ke tiga..atur jauh2 ckit.
6.Nak keluarkan cheese tu...Chef tu panaskan dulu tepi2 loyang guna api..pastu dia keluarkan..mmg cantik....

2 comments:

Love Sweet Recipes said...

mek...mane resepinye? Buleh share tak? Hehehehehe

ujen said...

Ada...aku tak sempat nak bawak buku resepi kat rumah...tu yg banyak tak up-date resepinye...
dah tua..tak hengat sesaja..heheh..tunggu....