Tuesday, July 11, 2006
Kueh Lapis Merah
KUEH LAPIS MERAH
Resipi asal - Kak Hanieliza
Bahan-bahan A:
1 1/2 cawan tepung gandum
2 s/b tepung beras
2 s/b tepung kastad/jagung
3/4 cawan gula
4 cawan santan
1 s/k garam
pewarna merah
Cara:
1. Gaulkan semua bahan A dan tapiskan.
2. Bahagikan adunan pada 2 bahagian.
3. Masukkan pewarna merah dalam 1 bahagian adunan dan biarkan
warna asal/putih dalam 1 bahagian lagi.
4. Panaskan kukusan dan sapukan minyak pada loyang yg akan
digunakan.
5. Masukkan 1 senduk adunan merah dan kukus selama 5 minit.
6. Lapiskan 1 senduk adunan asal/putih dan kukus semula selama
5 minit.
7. Lapiskan adunan merah dan asal/putih berselang seli sehingga
adunan habis.
8. Sejukkan dan potong untuk dihidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment