Monday, July 17, 2006

Daging Masak Hitam + Pulut Kuning

Pulut kuning & Daging Masak Hitam
* nie saya masak utk bawa bekal sarapan pagi utk ResipiDotNet semasa
jualan amal di Ampang. Resepi dari Mak di kampung.

Photobucket - Video and Image HostingPhotobucket - Video and Image Hosting

Daging Masak Hitam

Bahan2
1 kg daging

Di Kisar halus
3 biji bawang besar
20 tangkai cili kering

Bahan di goreng tanpa minyak dan di kisar/tumbuk halus
20 sen Jintan Pedas
20 sen Biji rempah
* kita beli yg 50sen kat pasar malam dan ambik separauh sahaja.

Kerisik dari 1/2 biji kelapa ( kira-kira 6-7 sudu besar)
Segenggam gula merah ( kira-kira 5 sudu besar)
Kicap ( saya guna cap kipas udang ) secukup rasa..

Gaul semua bahan2 di atas di dalam satu bekas...kicap tu sehingga nampak
adunan semua berkicap le....

Bahan utk menumis
4 biji bawang merah ( dimayang)
2 biji bawang putih ( dimayang )
kulit kayu manis
bunga lawang

Cara2
1. Tumis bahan2 penumis hingga naik bau
2. bila dah naik bau tuangkan daging yg dah di gaul dgn bahan2 di atas
3. Masukkan sedikit air asam jawa
4. Masak sehingga kering...

* Masak dia senang jek..tak remeh..tunggu je sampai kering....tapi lepas tu
rasa le masin manis nye...tambah le ikut citerasa....

No comments: