Tuesday, July 11, 2006

Syucream

Photobucket - Video and Image Hosting

SYUCREAM - untuk 8 biji

Bahan2 untuk custard cream

1 cwn susu segar
40gm gula icing
1 sudu besar tepung gandum
1 sudu besar tepung jagung
10 gm BUTTER
2 biji kuning telur
vanila esen ssecukup rasa...

Bahan untuk doh puff

40 gm tepung gandum
40 gm butter
80 ml air
1 1/2 telur grade B ( 2 bijik utk grade C)

Cara2

Custard cream
1. Gunakan bowl yg Microwave proof , masukkan tepung gandum & jagung & 2
sudu besar susu ( dari 1 cup tadi)
2. kacau sehingga sebati. sudah sebati..masukkan kuning telur dan kacau
lagi...dah sebati baru masukkan lebihan susu sedikit demi sedikit dan kacau
hingga sebati
3. Tanpa menutup bowl..masukkan dalam microwave dan panaskan dalam suhu
tinggi selama 5-6 minit atau sehingga adunan menjadik kenyal. Dalam masa
tu, keluarkan adunan nie , 2-3 kali dan kacau sebelum diteruskan pemanasan
tadi.
4. DAH PANASKAN .KELUARKAN DAN GAUL SEBATI DGN BUTTER

ketepikan.

Doh
1. masukkan air dan butter dalam bowl dan panaskan dalam microwave selama 3
minit 30 saat,
2. keluarkan dan cepat2 campurkan tepung 4ogm dan kacau sehingga sebati
3. panaskan dalam microwave selama 50 saat.
4. keluarkan dan campur dgn telur dan kacau sehingga bila anda angkat
adunan dia akan ambil masa selama 5 count utk jatuh.
5. griskan loyang dan letakkan adunan menggunakan sudu..setinggi 1cm.
6. Bakar dalam suhu 190 delama 35 minit -OVEN
7. Bila dah masak..potongkan atasnye sedikit dan isikan dgn custard cream
( seperti dalam gambar)

Nota Kaki
1. masa bakar nanti dia akan naik dan akan kosong dalam puff tu..so bila
kita potong akan nampak bahagian kosong utk isi cream custard tadi.Senang
dan mudah..cuma lecehnye kena manyak kali masuk micorwave....

Dicadangkan makan selepas disejukkan dalam peti ais...

No comments: