Monday, July 24, 2006

Photobucket - Video and Image Hosting

RESIPI DAGING PALEMBANG
Resipi sumbangan :Anida abdul Manan

1 kg daging
½ inci halia di potong
½ inci lengkuas di potong
4 batang serai dititik
2 potong kayu manis
2 kuntum bunga lawang
4 biji buah pelaga
3 biji bawang besar dipotong
5 biji bawang kecil dipotong
3 biji bawang putih dipotong
sedikit daun kari
2 sudu cili boh
Kicap
Santan

Caranya

Lembut kan daging
Tumiskan bahan serta garam dan masukkan daging gaul hingga sebati.
Masukkan kicap secukup hitam
Dah sebati masukkan santan & gula sedikit.
Setelah mengelegak , sudah masak.

Daging nie saya makan dgn nasi Mentega simple

Photobucket - Video and Image Hosting

1. Cairkan 2 sudu butter
2. Tumis kulit kayu manis dan bunga lawang
3. Setelah naik bau Tumis bawang merah + bawang putih + halia yg dah dimayang halus
4. Masukkan beras yang sudah di basuh dan di tos.Gaul sebati
5. masukkan garam dan sedikit perasa ayam dan kunyit
6. Masukkan air dan masak dalam rice cooker

No comments: