Tuesday, July 11, 2006
Kek Lapis Cheese
Kek Lapis Cheese
Bahan A
5 biji telur - kuning
3 biji telur - putih
140 gm gula halus ( gula pasir yg di blend )
½ sudu ovellete
Bahan B
50gm air ais
125gm tepung serbaguna
1 sudu serbuk penaik / baking powder ( ayak dgn tepung )
Bahan C
200gm butter
125gm cheese cream
Cara2
1. Pukul bahan A sehingga kembang ( sehingga adunan
menjadi putih dan bila di angkat dia tak jatuh)
2. masukkan bahan B berselang seli
3. pukul butter sehingga kembang dan masukkan cheese
cream dan pukul sebati.
4. bakar selapis-selapis dalam loyang 7 x 7. satu lapis
4 sudu makan
5. Lapisan pertama suhu 180c dan guna api atas
6. Lapisan seterusnya guna api atas sahaja
7. Bakar sehingga permukaan berwarna keperang perangan.
* kalau pakai tepung naik sendiri or tepung hong kong…tak perlu tambah baking powder
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
2 comments:
jenuh nak nunggu..selapis selapis kena bakar....letak lapis by lapis, pastu masukkan terus dalam oven leh tak? hehehehe
tu sebab la kek lapis mahal,payah sgt nk buat huhuhu..
Post a Comment